Waar onstaan?

Xenia is een Griekse meisjesnaam. Het betekent `gastvrij’. Maar het is ook de merknaam van de peer die groeit aan de 'Oksana' Xenia® boom. Deze boom is bij het Research Institute for Horticulture te Chisinau (Moldavië) ontstaan door de kruising van een Triomphe de Vienne en een Krier (1968). Aanvankelijk was er weinig belangstelling voor dit nieuwe ras en hebben diverse belangstellenden de eerste praktijk resultaten afgewacht. 

In 2001 is Pieter van Rijn van boomkwekerij Van Rijn-de Bruyn uit Uden met deze boom in aanraking gekomen en heeft al snel gezien dat hiermee een fantastische peer geteeld kan worden. In 2005 heeft Boomkwekerij van Rijn – De Bruyn het kwekersrecht aangevraagd en heeft dit ras naar Europa gehaald. In 2007 hebben de eerste telers het besluit genomen om dit ras te gaan planten. In 2010 heeft Albert Heijn als eerste retailer in Europa de Xenia® peer in het assortiment opgenomen.

Waar wordt Xenia® geteeld?

Er zijn inmiddels meer dan 150 telers in Europa die de 'Oksana' Xenia® boom hebben geplant. Het grootste areaal staat in Nederland met zo'n 180 ha. verdeeld over 60 telers.
In Duitsland staat een areaal van 100 ha. in de gebieden rondom Dresden en Bodensee. In Kroatië staat momenteel zo'n 100 hectare en Frankrijk in de regio Pays de la Loire staat  zo'n 30 hectare waarvan ongeveer 15 hectare biologische percelen zijn.  In Oostenrijk in de regio Steiermarken staat zo'n 25 hectare Xenia® en in Polen staat zo'n 35 hectare Xenia®. Daarnaast zijn we in 2016 begonnen met een proef in Portugal waar op dit moment een halve hectare Xenia® staat.

Gebleken is dat de Xenia® peer in deze gebieden goed geteeld kan worden, omdat dit ras wat minder gevoelig is voor ziektes en plagen dan andere rassen. Er kan dan ook ruim binnen de normen van Global Gap geteeld worden.

Wij hebben de doelstelling om te groeien naar 1000 hectare Xenia op Europees niveau. 

Kenmerken

De Xenia® peer is een wat grovere peer die zich kenmerkt door stevig vruchtvlees en een aromatische friszoete smaak. Bovendien heeft deze peer een knapperige bite en kan deze peer langer bewaard worden dan andere peren zonder in kwaliteit achteruit te gaan.

Wie deze peer langer dan één week wil bewaren, kan dat het beste in de koelkast doen. Daar kan een groene Xenia® goed 3 tot 4 weken bewaard worden. Ook op de fruitschaal bij een temperatuur van 18 graden Celsius kan de Xenia® goed bewaard worden. U ziet de peer dan langzaam maar zeker steeds geler en rijper worden.

Een Xenia® peer kleurt langzaam van groen naar geel. Wanneer deze peer het beste gegeten kan worden is een kwestie van smaak. Wie de voorkeur geeft aan een sappige en wat zachtere peer kiest voor een gele Xenia®. De liefhebbers van wat harder en steviger kiezen voor de groene Xenia®. Beide peren zijn rijp en goed te eten.

Omdat de Xenia® peer zowel "groen" als "geel" gegeten kan worden adviseren wij u om de peer op beide manieren uit te proberen zodat u zo de unieke voordelen van de Xenia® peer kunt ervaren.

Wanneer verkrijgbaar?

De Xenia® peer is vanaf oktober tot en met juni verkrijgbaar.

Gezond & lekker

In diverse onafhankelijke smaakonderzoeken wordt de Xenia® steevast als positief beoordeeld. De fris zoete smaak valt bij veel mensen in de smaak. Deze peer kan hard, zonder knoeien net als een appel gegeten worden, maar ook zacht als een ouderwetse peer van vroeger.

Xenia® peren zijn gezond. Deze vezelrijke peer kan helpen om overgewicht te voorkomen doordat snel een verzadigd gevoel ontstaat en deze peer nauwelijks calorieën bevat (per 100 gram slechts 88 kcal). Een gemiddelde Xenia® peer weegt zo'n 250 gram.

Video van een volwassen Xenia perceel 1 week voor oogsten